Spiel 2016: een terugblik

author
2 minutes, 52 seconds Read

1446016929

Donderdag 13 oktober t/m zondag 16 oktober stond bij veel spelliefhebbers al lang geblokkeerd in de agenda. Op deze dagen vond de grootste spellenbeurs van Europa plaats in Essen. Uiteraard zijn ook wij deze beurs gaan bezoeken, want het is en blijft een walhalla voor bordspelers.

Donderdagochtend rond 9.15 uur waren we bij de parkeergarage. Vele wegen stonden vol en veel geïnteresseerden hebben een half uur of langer in de file gestaan om op de parkeerplaats te komen, iets wat ieder jaar weer voor problemen zorgt overigens, maar ze hadden het een en ander veranderd in de afzetting en begeleiding wat de wachttijd niet ten goede kwam. Nadat de kaarten waren gekocht, konden we aansluiten bij de mensen in de hal die wachtten tot de deuren open zouden gaan.

img_40131

Iets voor 10.00 uur gingen de deuren open en konden we ons weer gaan uitleven in de 7 hallen waar Spiel dit jaar werd gehouden. Leuk feitje hierbij is dat de beursoppervlakte in de afgelopen 4 jaar met maar liefst 58% (!) is gegroeid. Het totaal aantal bezoekers van Spiel 2016 was ongeveer 174.000 mensen.

Met maar liefst 1200 nieuwe producten was er tijdens deze 34e editie voldoende te spelen. Uiteraard hadden we ons “huiswerk” gedaan en liepen we met een plattegrond vol met gekleurde vakjes rond om zo veel mogelijk van wat ons interessant leek  te gaan spelen.

Een goede voorbereiding is wel handig, want anders loop je rond als een kip zonder kop en wordt je overspoeld door alle spellen die er te vinden zijn. Wat overigens ook niet verkeerd hoeft te zijn, want dan kom je ook nog onverwachte pareltjes tegen.

img_40231

Natuurlijk  hebben we weer gekke en leuke spellen gespeeld om tussendoor even het hoofd leeg te maken. Zo hebben we ringen naar elkaar gegooid in allerlei standjes bij Hop, servetjes gevouwen bij Fold-it, ijskoude pinguins door de kamers heen geschoten met Ice-cool en diverse nieuwe dieren ontdekt bij Chimere.

Essen zou Essen niet zijn als we weer een hoop spellen gespeeld hebben die we de moeite waard vonden om mee naar huis te nemen. In de loop van de beurs kwamen er steeds meer bij. Een paar titels die mee naar huis zijn gegaan: Jorvik, Ulm, Kingdomino, Haru Ichiban, Aurimentic, Kanagawa en Captains of the Golden Age. Van het laatste spel hebben we inmiddels al een review op onze site staan: https://www.despelcarrousel.nl/?p=1237 De komende weken zullen we ook van de andere spellen reviews schrijven en plaatsen, maar de beste manier om ze te leren kennen is tijdens de spelavonden.

img_40141

Op zaterdag was het, net als ieder jaar, weer erg druk. Op deze dag hebben we dus minder gespeeld. Normaal gaan we nog even een frisse neus halen in het naast gelegen Grugapark waar je met je beurskaartje gratis naar binnen kunt en het even heerlijk bijkomen is van alle rumoer in de hallen, maar dit jaar zou dat ook een natte neus worden en daar hadden we weinig zin in. Op zondag was het wel heerlijk weer maar dan is het het uitgelezen moment om nog wat te spelen omdat het veel minder druk is bij de tafels en je nog best wat kunt doen.

Op zondag hebben we nog de laatste koopjes gedaan en tegen 18.00 uur rolden we moe en voldaan naar buiten. We kijken terug op 4 geweldige dagen met veel lopen, veel spellen, veel sjouwen, vele bekenden die je tussen die 174.000 mensen toch gewoon tegenkomt en uiteraard gezelligheid. Nu aftellen naar Spiel 2017 dat begint op 26 oktober.

Similar Posts