Spellenclub

Scarabya

 

Uitgever: Blue Orange Games
Genre: family
1-4 spelers
15-20 minuten
leeftijd 8+


 Scarabya speelt zich af in Egypte waar je moet proberen tussen de rotsen zo veel mogelijk Scarabeeën te omsingelen met puzzelstukken (kamptegels0. Wie hiermee de meeste punten haalt, wint het spel.

Wat zit er in de doos? 4 sets van 12 kamptegels, 4 sets van 4 archeologische site-borden, 4 sets van 8 rotsen, 4 kaders, 72 scarabeefiches van 1,2,3 en 4 punten 12 missiekaarten.

Elke speler begint het spel met een kader waarin de 4 archeologische site-borden worden neergelegd. In de gaten die overblijven worden de rotsen geplaatst. Nu wordt er steeds een missiekaart opengedraaid waarop het puzzelstuk staat dat op je eigen archeologische gebied moet worden gelegd. Hierbij is het de bedoeling dat er altijd aansluitend wordt gelegd en je alle scarabeeën probeert vrij te houden. Heb je een afgesloten vak van minder dan 4 vakjes groot met daarin minstens 1 scarabee, dan worden er punten gescoord. 1 punt als het vak uit 1 vierkantje bestaat, 2 punten bij 2 vakjes etc. Zitten er 2 scarabeeën in een vak van 4 vierkantjes zijn beide scarabeeën dus 4 punten waard. Het spel is afgelopen als alle kaarten zijn gedraaid en zo veel mogelijk tegels zijn geplaatst. De speler met de meeste punten wint het spel.

    

Ons oordeel: Momenteel zijn er best veel spellen in omloop waarbij tegels op een bepaalde manier gelegd moeten worden. Hier zit overal wel iets overlap in, maar in dit geval is het toch net weer iets anders dan een spring meadow of Berenpark, waardoor ook dit spel wel erg aantrekkelijk is. Je moet hier ook erg vooruit denken welke stukken er later nog gaan komen en of je hier wel plaats voor hebt, maar omdat je altijd aangrenzend aan een eerder gelegde tegel moet leggen, kan je plan wel eens helemaal in de soep lopen als de tegel waar je op hoopt nog even op zich laat wachten. Een erg leuke filler, die zeker nog vaker op tafel zal komen door zijn vlotte speeltijd.

Score 1-5: 3,5

De volgende Spelavond is over:
weken
0
2
Dagen
0
1
uren
1
9
minuten
3
5
seconden
0
2