Dominion

author
3 minutes, 58 seconds Read

Uiteraard kunnen we er met de voorronde voor het NK Dominion in zicht niet onderuit om ook Dominion in onze reviews op te nemen. We zullen eerlijk zijn: we waren in het begin wat huiverig voor dit spel. We zijn geen echt grote fans van deckbuilding spellen. We hadden al verschillende keren met het spel in ons handen gestaan, maar nooit gekocht. Tot we op een spelavond waren bij een bevriende spellenclub en Dominion op tafel kwam, want tja… je kan niet oordelen als je het niet gespeeld hebt…

Het grote verschil met bijvoorbeeld Magic is dat je bij Dominion allemaal met dezelfde kaarten begint en vervolgens heeft iedereen keuze uit 10 verschillende kaarten om een deck mee samen te stellen. Hierdoor is heeft iedereen gelijke kansen om te winnen, maar met zijn eigen strategie. De kaarten waarmee gespeeld wordt kunnen elk spel anders zijn, waardoor je tactiek ook per spel kan wisselen.

dominion

Het doel van het spel is om de meeste punten binnen te halen. Echter de kaarten die je hiervoor nodig hebt, hebben vaak geen extra functie of geldwaarde en kunnen soms gruwelijk in de weg zitten tijdens het spel. Je begint het spel met 7 munten en 3 punten (totaal 10 kaarten). Deze kaarten schud je door elkaar en leg je neer als trekstapel. Hiervan pak je er vijf in je hand en dat zijn deze ronde de kaarten die je mag spelen. Met het geld kun je kaarten kopen die meer geld waard zijn per kaart of je kunt speciale actiekaarten kopen waarmee je tijdens je beurt kan zorgen dat je meer kaarten in je hand mag houden, extra geld krijgt of andere voordelen geven. Er zijn ook kaarten waarmee je je tegenstanders dwars kunt zitten. Dit alles is afhankelijk van de kaarten die in het spel zitten.

Het tweede deel van je beurt is de aankoopfase. nu kun je nieuwe kaarten kopen en aan je dek toevoegen. Gekochte kaarten leg je op je aflegstapel en pas als de trekstapel leeg is wordt de aflegstapel geschud en wordt het de nieuwe trekstapel. Je kunt er voor kiezen om actiekaarten, geldkaarten of overwinningskaarten te kopen.

Tenslotte krijg je de opschoon-fase, waarin je niet gebruikte kaarten uit je hand op de aflegstapel legt en weer vijf nieuwe kaarten in je hand neemt. Nu is de volgende speler aan de beurt.

De kunst is om de balans te vinden tussen actie, geld en overwinningskaarten. Heb je teveel overwinningskaarten, dan heb je kans dat je er vijf tegelijk in je hand hebt en dus een ronde niks kan doen. Vijf actie kaarten in je hand is ook niet fijn, want normaal mag je 1 actie doen in je beurt, wanneer je echter de juiste combinatie aan actiekaarten in je hand hebt, kan het zijn dat je toch alle kaarten kunt uitspelen. Toch is dit ook geen ideale situatie, want vaak als je al je actiekaarten kunt spelen, is het maar afwachten of je nog wat geld bij elkaar hebt kunnen sprokkelen om deze beurt weer iets nieuws te kunnen kopen, dus verlies zeker niet uit het oog dat je ook geld nodig hebt om de belangrijkste kaarten van 6 overwinningspunten te kunnen kopen.

Voor Dominion zijn inmiddels diverse uitbreidingen verkrijgbaar. Zo blijft er een enorme variëteit aan combinaties mogelijk, waardoor geen een spel hetzelfde is. Je kunt spelen met “nette” kaarten, zodat het ieder voor zich is, maar ook met “gemene”kaarten kan het spel erg leuk zijn en kun je elkaar flink dwarszitten. Kortom voor iedereen is er wel een passend spel te vinden. Met een gemiddelde speeltijd van 30 tot 40 minuten is het ook geen avondvullend spel.

Sinds het bij ons in huis aanwezig is, zijn we erg fan van het spel en komt het met grote regelmaat op tafel. Ook voor beginners is dit een spel wat makkelijk te begrijpen is en vlot speelt. We proberen wel bepaalde combinaties te vermijden; veel pestkaarten in 1 spel is niet aan te raden. Hiermee wordt het spel een stuk langdradiger. Verder zullen we bij pestkaarten of vloekkaarten (kaarten waarbij andere spelers je deck kunnen vervuilen met kaarten met verliespunten) altijd zorgen dat er een actiekaart aanwezig is om kaarten te kunnen vernietigen en een kaart waarmee je een aanval af kunt weren.

Onze conclusie: Dominion is een spel wat zowel beginnende en gevorderde spelers een hoop te bieden heeft. Het spel is vlot uit te leggen en door de korte speeltijd en vele mogelijkheden is het een absolute aanwinst in onze collectie. Wij raden het in ieder geval iedereen aan. Als tip willen we nog wel meegeven dat het bij Dominion bijna noodzakelijk is om je kaarten te sleeven. Door het vele schudden hebben ze wel wat te lijden en zullen de kaarten bij veelvuldig gebruik wat in kwaliteit achteruit gaan.

Similar Posts