Ulm

Tijdens Spiel  kwamen we dit jaar onder andere Ulm tegen bij uitgever Huch. In de voorbereidingen voor de beurs had dit spel ons lijstje al bereikt en het sprak ons erg aan, dus zijn we om tafel gaan zitten en hebben een bezoek gebracht aan deze oude Duitse stad.

img_8332

Het bord ligt erg vol met kaartjes en er zijn erg veel velden waar je iets lijkt neer te moeten zetten, maar als je eenmaal aan het spelen bent is dit allemaal erg overzichtelijk. Het doel van het spel is ook hier weer, de meeste punten binnen te halen. Dit kan op verschillende manieren en dat maakt het spel wel interessant.

Het spel duurt tien ronden die worden bijgehouden door de kerktoren stukje bij beetje op te bouwen. Zijn de fiches hiervoor op. Is het spel ten einde.  Per ronde mag je drie acties doen. Het bepalen van de acties in je beurt gaat op een leuke manier, die ook zeker een stukje tactiek met zich meebrengt in het spel. Op de foto hieronder zie je het stukje speelbord dat de acties bepaald.

img_8334

Het is een vak van 3 x 3 waarin 9 fiches liggen die de verschillende acties voorstellen . Als je aan de beurt bent pak je blind een nieuw fiche uit de zak en die schuif je in een horizontale of verticale rij, waarmee je dus 1 fiche uit de rij schuift . De 3 fiches die nu in de rij liggen die je zojuist hebt bewogen geven de acties weer die je deze ronde mag gaan doen.

Een paar actiemogelijkheden zijn, geld pakken, een voordeelkaart kopen, de boot verplaatsen of een zegel plaatsen. De laatste twee zijn met elkaar verbonden, want je mag namelijk een zegel plaatsen in het gebied waar je boot zich op de rivier bevind. Met het plaatsen van de zegel kun je weer gebruik maken van de speciale acties in die stad.

Zo zijn er tal van mogelijkheden om aan punten te komen. Wie te langzaam vaart zal niet voorbij de brug komen en daar een minscore voor krijgen. Snel varen kan punten opleveren, maar dan ga je snel aan bepaalde actiemogelijkheden voorbij, waardoor je dus weer punten mis kan lopen.

img_8333

De rondes spelen vlot door, wat de duur van het spel ongeveer een uurtje maakt. Door de vele mogelijkheden is ieder spel ook anders. Om het spel nog wat ingewikkelder te maken is het ook mogelijk om bij het opbouwen van de toren te kiezen om het fiche voor de opbouw van het dak om te draaien. Op de achterkant van deze fiches staan extra voor- en nadelen die elke ronde gelden. Zo kunnen sommige acties goedkoper of juist duurder worden.

Onze conclusie: Wij hebben het spel na de eerste keer spelen gelijk gekocht, omdat het genoeg mogelijkheden heeft, maar toch niet te zwaar is. Het is een perfecte aanvulling in de serie met spellen als Orleans en Brugge. Het ligt in dezelfde lijn, maar is toch weer uniek. Nu kunnen we jullie ook jullie kennis kunnen maken met Ulm. Gaan jullie mee op een stedentrip??

2 – 4 spelers

Familiespel/light expert

60 minuten

Vergelijkbare berichten