City of Rome

Uitgever: Abacus Spiele
Genre: familie
spelers: 2-4
60  minuten
leeftijd 10+


In city of Rome ben je een architect die probeert om het mooiste district van de stad te bouwen en zo het meest in de gunst van de keizer te komen. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Wat zit er in de doos:

– 80 gebouwenkaarten
– 6 invloedskaarten
– 39 munten
– 58 fiches (6 steen, 18 overwinningspunten, 33 invloedsfiches)
– 6 bouwfiguren in de verschillende spelerskleuren.
– 1 keizer en 1 startspelerfiguur
–  6 actiesporen
–  1 scoreblok

In het spel moet je een veld van 4×4 maken. Hiervoor moet je elke ronde je bouwfiguur (bij 2 spelers 2 bouwfiguren) op het actiespoor zetten. Hoe verder naar voren je staat, hoe dichter bij de keizer, je krijgt dan de eerste mogelijkheid om een gebouw te kiezen dat je wil bouwen. Ga je echter verder naar achteren staan, kom je onderweg naar de keizer nog extra grondstoffen tegen die je hard nodig hebt om iets te kunnen bouwen en tandwielen, waarmee je bepaalde gebouwen die je hebt liggen, kunt activeren. Dit moet je gebalanceerd doen, want te veel aan stenen, mag je niet meenemen naar een volgende beurt.

De gebouwen die je bouwt hebben allemaal hun eigen voorwaarden om punten te scoren. Sommige gebouwen moet je naast elkaar bouwen en andere heb je er een minimaal aantal van nodig. Het ene gebouw geeft je eenmalig punten en andere gebouwen kun je per beurt activeren voor extra geld of invloed. Tijdens het spel zijn er ook een aantal tussentijdse tellingen waarbij je een extra invloedskaart kunt krijgen als je op dat moment de meeste invloedsfiches hebt. Deze fiches moeten dan wel weer worden ingeleverd.

Ons oordeel: City of Rome is een lekker interactief spel waarbij je goed moet opletten en afwegen wat je doet. Tijdens het spel moet je ook je medespelers goed in de gaten houden. Wat bouwen ze? Hoeveel fiches hebben ze? Hebben ze belang bij de kaart die jij ook graag wil hebben, of kun je wat verder naar achteren op het actiespoor gaan staan zodat je voldoende grondstoffen hebt en ook nog eens je gebouwen kunt activeren. Omdat elke ronde het actiespoor wordt vervangen door een andere, zullen je keuzes ook niet altijd gelijk zijn. Een tussentijdse telling activeer je als er een invloedskaart bij de rij gebouwen ligt waaruit je mag kiezen. Je ziet deze wel op voorhand al liggen. Je kunt dus kiezen om deze telling te activeren als je de kaart uit die rij pakt of om juist een andere kaart te pakken zodat je nog wat meer punten kan verzamelen. Doordat het spel heel eenvoudig is, maar er wel heel veel tactiek bij komt kijken, is het voor ons een aanrader om te spelen.

Score 1-5: 4

Vergelijkbare berichten