Spellenclub
Recente spelreviews
Agenda
Bezoekers
Nu online: 1
Totaal: 36964
Je kunt ons ook volgen.
RSS
Facebook

Spelreviews

Deze pagina toont artikelen met uitleg en recensies van de door de Spelcarrousel nieuw aangekochte spelen. Mocht je benieuwd zijn naar een van onze reviews, kun je snel zoeken door middel van het zoekveld rechtsboven. Mocht het spel niet naar boven komen, kan het zijn dat we nog geen review hebben geschreven. Door de hoeveelheid spellen is dit ook niet binnen een maand gepiept. Je kunt altijd een berichtje achterlaten, indien mogelijk zorgen we ervoor dat we onze reactie binnen een week plaatsen.

Sagrada

Sagrada heeft wel wat discussie gehad hier in huis. Het spel stond al even op kickstarter en ik was er helemaal weg van. Patrick vond het niet echt de moeite waard, dus het was een welles-nietes spelletje of we het spel toch zouden backen. Aangezien we vaak op 1 lijn zitten wat spellen betreft, was dit wel een dingetje.

De reden van mijn enthousiasme was dat ik toch een kleine voorliefde begin te ontwikkelen voor fillers. Zo’n spelletje van maximaal een half uurtje, wat je altijd wel ergens tussen kan proppen. De kleurige lay out van dit spel trok gelijk mijn oog en de uitleg was kort en bondig. Vul één van de ramen van de Sagrada met glas in lood volgens de instructies. Dit is ook echt alles wat je in dit spel moet doen. Hoe je dit gaat uitvoeren zorgt gelijk dat het spel geschikt is voor spelers van alle leeftijden en niveaus. de ramen hebben verschillende moeilijkheidsgradaties en zo kan een volwassene prima met een moeilijker level spelen tegen een kind.

Het spel wordt gespeeld met dobbelstenen. Elke beurt worden er dobbelstenen uit de zak gehaald en gerold. Elke speler pakt dan met de klok mee 1 dobbelsteen om in zijn raam te verwerken en dan nog een keer tegen de klok in een tweede dobbelsteen. Er blijft altijd 1 dobbelsteen over om de ronde aan te geven. De genomen dobbelsteen moet van de rand af in het raam worden geplaatst en altijd naast een andere dobbelsteen. Hierbij moeten de instructies van kleuren en nummers die op de kaart staan worden gevolgd. Ook mogen er geen dobbelstenen met dezelfde kleuren en nummers naast elkaar geplaatst worden. Dit op zich blijkt al best lastig te zijn om te doen, maar er zijn ook nog opdrachten waar je aan moet voldoen om punten te scoren. Zo krijg je bijvoorbeeld extra punten als alle kleuren in een rij of kolom voorkomen of je mag alle punten die op de dobbelstenen staan van 1 kleur aan het einde van het spel optellen voor een  nog hogere score. De speler die zijn raam het beste heeft uitgevoerd, krijgt de meeste punten en heeft gewonnen.

Zoals jullie zien heeft het spel toch onze collectie gehaald en we zijn allemaal enorm enthousiast. Heb je nog even een half uurtje over op een spellenavond. Leg het spel dan zeker even op tafel om je eigen raam te ontwerpen.

 

13 Clues

13 Clues kwamen we vorig jaar in Essen al tegen. Toen waren we al enthousiast door het eenvoudige spelprincipe. Helaas was het spel toen uitverkocht, dus het duurde even voor we hem in de collectie konden toevoegen. Inmiddels is hij al een aantal keer op de spelavond op tafel gekomen en wordt het tijd voor een review.

Als je kijkt naar het thema is 13 Clues niet heel vernieuwend : wie heeft een moord gepleegd op welke locatie en met welk wapen? Hier zijn natuurlijk al meerdere spellen over gemaakt. 13 Clues geeft hier wel een nieuwe draai aan door te zorgen dat iedereen een inspecteur wordt van een andere zaak en je moet dus alleen je eigen moord zien op te lossen.

Hoe wordt het gespeeld? Aan het begin van een spel, krijgt iedereen een kaartenhouder, een zichtscherm, een stuk papier met alle mogelijke verdachten, locaties en wapens, een mapje om dit papier in te bewaren en een loep. De gegevens van jouw moord, worden door jouw rechter buurman bepaald en op jouw kaartenhouder gezet. Deze is voor iedereen zichtbaar, behalve voor jou. Het is vervolgens het doel om door vragen te stellen en eventueel op tafel liggende kaarten te bekijken erachter te komen welke combinatie jij op je houder hebt liggen. Iedereen kan de kaarten van andere spelers zien, dus die informatie kun je wegstrepen. Wat het moeilijker maakt is dat elke speler nog 2 extra kaarten achter zijn scherm heeft staan. Verder zijn de vragen die je mag stellen redelijk beperkt tot: Hoeveel kaarten van een bepaalde kleur zie je?  of hoeveel mannen/vrouwen, binnen-/buitenlocaties of wapens voor veraf of dichtbij. Omdat iedereen nog 2 kaarten heeft staan, is het erg lastig om dingen te kunnen wegstrepen, maar door de antwoorden die anderen krijgen wordt je ook weer een stuk wijzer. Uiteindelijk is het de bedoeling om als eerste de juiste combinatie door te geven om het spel te kunnen winnen.

Aantal spelers: 2-6
Tijd: 30 min

Oordeel:
Het grote voordeel van dit spel dat het met 2 spelers te spelen is, maar ook als je een grotere groep hebt om mee te spelen zit er genoeg materiaal in om tot 6 spelers bezig te houden. Voor elk aantal spelers worden meer of minder kaarten gebruikt zodat de uitdaging altijd net zo groot is. Het duurt even voor je weer aan de beurt bent, maar dat wil niet zeggen dat je niets hoeft te doen. Ook door de vragen die andere spelers stellen of de antwoorden die zij krijgen, kan jij weer wat wijzer worden. Het spel duurt maximaal een half uurtje, dus als je een keer wat tijd over hebt op een spellenavond, dan zou ik hem zeker eens op tafel neerleggen.

Avenue

Avenue kwamen we op Spiel tegen en we konden eigenlijk niet anders dan dit spel gelijk meenemen. Het is een eenvoudig spelletje wat je even snel uit de kast pakt als je een kwartiertje over hebt. Op het eerste gezicht heeft het veel weg van Doodle City, maar dan met een andere twist.

Je bent een wijnboer in Frankrijk en nu al je wijngaarden goed vrucht gaan dragen is het tijd geworden om wegen van je boerderijen naar de wijngaarden te maken. De adel smacht naar jouw wijn en als je toch aan je infrastructuur werkt, kun je de wegen beter doortrekken naar de 2 kastelen die aan de rand van je landerijen staan voor extra punten

Je krijgt aan het begin van het spel een blaadje met hierop de verschillende locaties (boerderijen) aangeduid met de letters A t/m F. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk wijngaarden met de boerderijen te verbinden en ook een weg naar het kasteel te laten lopen om hier de wijnen af te leveren. Dit kan alleen niet in een willekeurige volgorde,  elke ronde wordt er een kaart getrokken die aangeeft welke boerderij deze ronde punten gaat opleveren. Kun je deze boerderij met meerdere wijngaarden verbinden, krijg je per druiventros waar de weg doorheen gaat 1 punt. Heb je in een volgende ronde minder punten dan de ronde ervoor, mag je je score niet noteren en moet je een “nul” schrijven. Aan het einde van het spel krijg je nog extra punten voor elke druiventros die je met een kasteel verbindt. Degene met de meeste punten heeft gewonnen.

  

Het spel zelf werkt niet als Doodle City met Dobbelstenen, maar met kaarten. Elke ronde wordt er een nieuwe boerderij aangewezen waar je druiven mee moet gaan verbinden. Hierna worden er kaarten omgedraaid met hierop de weg die getekend moet worden. De weg moet op exact dezelfde manier op je werkblad gezet worden als de kaart aangeeft en mag niet gedraaid of gespiegeld worden. Je mag zelf bepalen waar de weg komt en iedereen moet dezelfde weg op zijn blad tekenen. Dit gaat zo door tot er 4 gele kaarten liggen. Hierna is de ronde klaar en wordt er een nieuwe boerderij gekozen.

Hoewel wij grote fans zijn van Doodle City, heeft dit spel net iets meer uitdaging. Doordat je moet wachten op een 4e gele kaart kan een ronde best lang duren of juist heel snel afgelopen zijn. Hiernaast werkt iedereen met dezelfde kaarten en ben je vrij om de wegen te tekenen waar jij dit wil. Bij Doodle City kan je nog wel eens vastlopen als je een rij of kolom vroeg vol hebt. Dat zal hier niet gebeuren. Aporta Games heeft hiermee een erg leuke filler te pakken en we kunnen alleen maar benieuwd zijn waar ze volgend jaar mee komen.

Haru Ichiban

De titel van dit spel deed ons direct denken aan een scene uit Friends die we jullie niet willen onthouden:

Eerlijk gezegd was bovenstaand filmpje de enige reden om Haru Ichiban überhaupt op ons lijstje voor Essen te zetten. We wilden het toch in ieder geval een keer gespeeld hebben.

Eenmaal aan tafel geschoven bleek Haru Ichiban nog best een leuk spel te zijn. De bedoeling is om de lelies in de vijver van de keizer te laten bloeien. Als je er dan ook nog eens voor kan zorgen dat deze lelies in een bepaald patroon komen te liggen, kun je punten scoren. Wie het eerst 5 punten heeft gescoord heeft het spel gewonnen.

img_8338

Aan het begin van het spel heeft iedere speler 8 lelies voor zich liggen in een eigen kleur. Op de achterzijde van de lelies staan de getallen 1 tot en met 8. Nadat alle lelies zijn geschud en met de cijfers naar beneden liggen, mag elke speler 3 lelies op hand nemen en een van de nummers kiezen om te spelen. Heb je de lelie met het laagste cijfer moet je deze op het enige donkergroene lelieblad leggen. De speler met het hoogste cijfer mag vervolgens kiezen op welk blad hij zijn lelie legt. Hierna mag de persoon met het laagste cijfer een of meerdere lelies in één rij een plek verschuiven. De andere speler mag vervolgens een vrij lelieblad omdraaien zodat dit een nieuw donker blad wordt waar de volgende ronde degene met de lelie met het laagste cijfer zijn lelie weer op mag leggen.

Een vrij eenvoudig spelletje wat een beetje weg heeft van 4-op-een-rij, maar wat door het schuiven en omdraaien van de leliebladeren steeds weer verandert. Hierdoor komt er dus toch nog best wat tactiek om de hoek kijken.

img_8340

Het spel speelt zo vlot weg en heeft zoveel diepgang dat we het toch maar hebben meegenomen. Het zal bij ons in ieder geval nog veel op tafel komen. Voor het geval jullie nu hetzelfde met dezelfde vraag zitten die wij hadden,  geven we hier toch maar even antwoord op: Wat is de overeenkomst tussen lipstick en lelies? Ichiban is Japans voor “eerste” of “beste” en daar houdt de overeenkomst dan ook op. Haru staat voor Lente.  Dus “De beste in de lente.”

img_8339

Conclusie: Haru Ichiban is een vlot 2-spelerspel met voldoende diepgang om het spel vaker uit de kast te trekken. De spelregels heb je na 1x lezen niet meer nodig, alles wat je moet weten staat op het spelbord. Opvallend is ook de kleine ruimte die het spel nodig heeft. Dit kun je zelfs in de trein of in het vliegtuig nog spelen.

Kortom, als je op een spelavond nog even 10 minuutjes over hebt. Kun je dit spel best eens uitproberen.

 

Ulm

Tijdens Spiel  kwamen we dit jaar onder andere Ulm tegen bij uitgever Huch. In de voorbereidingen voor de beurs had dit spel ons lijstje al bereikt en het sprak ons erg aan, dus zijn we om tafel gaan zitten en hebben een bezoek gebracht aan deze oude Duitse stad.

img_8332

Het bord ligt erg vol met kaartjes en er zijn erg veel velden waar je iets lijkt neer te moeten zetten, maar als je eenmaal aan het spelen bent is dit allemaal erg overzichtelijk. Het doel van het spel is ook hier weer, de meeste punten binnen te halen. Dit kan op verschillende manieren en dat maakt het spel wel interessant.

 

Het spel duurt tien ronden die worden bijgehouden door de kerktoren stukje bij beetje op te bouwen. Zijn de fiches hiervoor op. Is het spel ten einde.  Per ronde mag je drie acties doen. Het bepalen van de acties in je beurt gaat op een leuke manier, die ook zeker een stukje tactiek met zich meebrengt in het spel. Op de foto hieronder zie je het stukje speelbord dat de acties bepaald.

img_8334

Het is een vak van 3 x 3 waarin 9 fiches liggen die de verschillende acties voorstellen . Als je aan de beurt bent pak je blind een nieuw fiche uit de zak en die schuif je in een horizontale of verticale rij, waarmee je dus 1 fiche uit de rij schuift . De 3 fiches die nu in de rij liggen die je zojuist hebt bewogen geven de acties weer die je deze ronde mag gaan doen.

 

Een paar actiemogelijkheden zijn, geld pakken, een voordeelkaart kopen, de boot verplaatsen of een zegel plaatsen. De laatste twee zijn met elkaar verbonden, want je mag namelijk een zegel plaatsen in het gebied waar je boot zich op de rivier bevind. Met het plaatsen van de zegel kun je weer gebruik maken van de speciale acties in die stad.

Zo zijn er tal van mogelijkheden om aan punten te komen. Wie te langzaam vaart zal niet voorbij de brug komen en daar een minscore voor krijgen. Snel varen kan punten opleveren, maar dan ga je snel aan bepaalde actiemogelijkheden voorbij, waardoor je dus weer punten mis kan lopen.

img_8333

De rondes spelen vlot door, wat de duur van het spel ongeveer een uurtje maakt. Door de vele mogelijkheden is ieder spel ook anders. Om het spel nog wat ingewikkelder te maken is het ook mogelijk om bij het opbouwen van de toren te kiezen om het fiche voor de opbouw van het dak om te draaien. Op de achterkant van deze fiches staan extra voor- en nadelen die elke ronde gelden. Zo kunnen sommige acties goedkoper of juist duurder worden.

 

Onze conclusie: Wij hebben het spel na de eerste keer spelen gelijk gekocht, omdat het genoeg mogelijkheden heeft, maar toch niet te zwaar is. Het is een perfecte aanvulling in de serie met spellen als Orleans en Brugge. Het ligt in dezelfde lijn, maar is toch weer uniek. Nu kunnen we jullie ook jullie kennis kunnen maken met Ulm. Gaan jullie mee op een stedentrip??

 

2 – 4 spelers

Familiespel/light expert

60 minuten

Kingdomino

Een review over het snelle spelletje Kingdomino van Blue Orange. Een leuke filler die leuk in elkaar zit.

img_8316

 

Iedere speler bezit een kasteel en wil de grond daarom heen zo goed mogelijk inrichten, zodat je aan het eind van het spel de meeste punten scoort.
Aan het begin van het spel worden er 4 tegels open gelegd en daarnaast 4 tegels gesloten. De volgorde wordt geloot en de eerste speler kiest een tegel uit die hij bij zijn kasteel wil plaatsen. Hierbij moet je in de gaten houden dat de speler die het hoogste kaartje kiest, straks als laatste in de volgende ronde mag kiezen. In dit voorbeeld mag roze dus in de volgende beurt als eerste kiezen. Voor er moet worden gekozen, worden uiteraard de tegels zichtbaar.

img_8317

Als de keuze is gemaakt mag iedereen zijn nieuwe stukje land aanleggen bij het kasteel. Er mag een veld ontstaan van maximaal 5 x 5 blokjes, waarbij elk kaartje telt voor 2 blokjes. Je bent dus beperkt in het aanleggen. Het aanleggen moet volgens het domino principe, minimaal 1 stuk van de kaart moet een overeenkomst hebben. Aan het kasteel kan echter alles worden aangesloten.

Als alle tegels zijn verdeeld, heb je dus een kader liggen van 5 x 5 of wellicht met een gat, dat kan gebeuren. De punten die je scoort is het aantal velden x het aantal kroontjes op dat totale veld. En daar zit het lastige gedeelte. Soms heb je een mooi stuk land, maar zolang er geen kroontjes op staan levert het dus geen punten op. In het onderstaande voorbeeld, zou dus het weiland 8 punten opleveren (4 vierkantjes X 2 kroontjes) en de bossen helaas geen punten.

img_8319

Kingdomino is een vlot spel, wat je binnen een kwartier kan spelen. Het dominoprincipe is leuk verwerkt in dit spel en de vrolijke kleuren maken het helemaal af. We zijn blij dat we hem hebben meegenomen en zijn benieuwd hoe het jullie vergaat met aanleggen van de kasteeltuinen.

2-4 spelers
Family
15 minuten

Captains of the golden age

img_8311

Dit is de eerste review van de spellen die we hebben meegebracht vanuit Spiel in Essen. Er zullen er de komende tijd nog vele volgen om jullie kennis te laten maken met alle nieuwe spellen.

 

Captains of the Golden Age is het eerste spel van de Nederlandse uitgever: Golden Age Games. Aan het spel is 8 jaar gewerkt en dat is zeker te merken. Al tijdens de voorbereidingen voor Spiel hadden we ons oog op dit spel laten vallen en voor we hem nog maar gespeeld hadden, stond hij al hoog op ons lijstje met mogelijke aanwinsten. Natuurlijk moest hij eerst gespeeld worden om te kijken of hij onze verwachtingen ook kon waarmaken.

 

Op de doos hadden we het spel nooit gekocht, maar eenmaal op tafel, vallen meteen de vrolijke kleuren en uitstraling op. Tijdens het spel duik je in de huid van een kapitein om op jacht te gaan naar 4 contracten om zo de winnaar te worden van het spel. Dit lijkt makkelijker dan gezegd. Je begint namelijk met een simpel schip, wat nog net geen roeibootje is. Met slechts 1 zeil waarmee je per beurt maar 1 stap kunt zeilen, begin je aan je tocht over de zee en zet je koers naar de eilanden om daar grondstoffen te verzamelen.

Met deze grondstoffen kun je je schip sterker maken. Zo kun je bijvoorbeeld zeilen kopen om sneller te gaan, extra ruimte in je boot voor grondstoffen of kanonnen kopen om je te beschermen tegen de andere schepen op de zee. Ben je de eerste die alle uitbreidingen van 1 soort heeft? Dan krijg je een handelscontract.

img_8313

Een andere functie van de grondstoffen is dat je ze kunt inruilen in de haven voor peper. Zonder peper kun je het spel niet winnen.  Dit is nodig om in een andere haven in te wisselen voor één van de vier benodigde contracten.  Als het spel hiermee was opgehouden was het een vrij saai spel geworden, dus gelukkig hebben de makers er een leuke twist in gegooid waar wij wel van houden.  Want wat is een spel met schepen als er niet geroofd mag worden? Voor het roven heb je meerdere opties. Je kunt een schip enteren en het gevecht aangaan met de bemanning die je aan boord hebt. Hierbij kun je afhankelijk van je sterkte 1 of meerdere matrozen op pad sturen om de beste voorraad uit het schip te halen en over te laden op je eigen schip. Je kunt alleen nooit weten hoeveel bemanning je tegenstander daadwerkelijk heeft…. Een andere optie is om met kanonnen aan te vallen. Hiermee kun je het schip van een andere speler zo beschadigen dat de laatst geladen grondstof overboord slaat. Deze kun je dan weer aan boord van je eigen schip heisen.

Mocht je bij een schip staan en niet aan willen vallen, dan is er altijd nog de mogelijkheid dat je door je tegenstander wordt aangevallen. Niks is dus zeker op zee.

De meest veilige optie om grondstoffen van andere spelers te roven is in de huid te kruipen van een piraat, waardoor je in het geheim een eiland kan kiezen waar jouw handlangers in de bosjes liggen om grondstoffen te roven zodra een andere speler deze mee wil nemen. Vervolgens mag je in het geheim weer een ander eiland kiezen of je blijft op hetzelfde eiland, de keuze is aan jou.

img_8314

We zijn blij dat we dit spel hebben gespeeld op de beurs en hebben het ook meteen meegenomen. Alles ziet er netjes uit en het speelt ook vlot weg. Hoewel het een tactisch spel is, hebben we gemerkt dat er geen lange bedenktijden zijn tijdens een beurt. Er zijn genoeg mogelijkheden om te winnen en het effect van aanvallen en de piraat kan soms erg verrassend zijn. Wat ons betreft een echte aanrader om te gaan spelen!

2-4 spelers

Light expert

120 minuten (een kortere versie is ook mogelijk)

Rhodes

rhodes.indd

Rhodes is het nieuwste spel uit de stal van the Game Master. Zoals de naam al doet vermoeden speelt het spel zich af in Griekenland. Iedere speler speelt een boer die met eventuele uitbreiding van zijn boerderij  om zo goederen te produceren en die vervolgens op de drijvende markt voor zo veel mogelijk geld te verkopen. Zelf wil je ook graag op deze markt kopen, want er zijn een aantal rijke handelaren die je belonen met geld en status als je de juiste combinatie van producten krijgt om aan de opdrachten te voldoen. De status is het belangrijkste om de meeste overwinningspunten binnen te halen en zo de winnaar van het spel te worden.

Het spel begin je met 1 boerderij en 1 landbouwtegel. Hierdoor kan je goederen produceren en heb je spullen die je kunt verkopen op de markt. Het mooie van de productie is, dat wanneer twee of meer spelers dezelfde producten op hun boerderij kunnen produceren. Ze mee delen in de oogst, want als het seizoen is om te oogsten, moeten natuurlijk alle olijven geoogst worden en niet alleen die van boer A. hierdoor kun je mensen dwingen om te verkopen om plek te maken op de boerderij en zo andere goederen goedkoper te maken. Heb je echter een soort goederen die niemand anders heeft, kun je hogere inkomsten verwachten aangezien er schaarste voor dat product is en iedereen deze graag wil hebben.

img_7216

De markt is een systeem van vraag en aanbod. De boten komen aan de achterkant van de haven binnen en de spullen worden hier op de markt verkocht met een startbod van 7 geld per blokje, maar naarmate er meer mensen spullen op de markt(bootjes) zetten wordt je bootje verder vooruit geduwd en worden de eerder ingezette producten goedkoper. Wacht je te lang, dan gaat de andere speler er wellicht vandoor met de producten en heb je alleen nog een lege boot liggen.  Koopt niemand je goederen voor je boot de haven verlaat? Dan heb je geluk en mogen ze naar je eigen pakhuis.

Ook in dit spel zijn er verschillende acties mogelijk, maar per beurt heb je maar twee actiemarkers, dus wil je vaak meer dan dat je kan doen.  Kies je een eigen strategie of lift je mee op de successen van de andere spelers?  Durf je de strijd aan te gaan met de concurrenten of kies je voor de veilige weg. De keuze die je maakt is vaak afhankelijk van de acties die de spelers voor je doen, want je plan kan ineens heel anders lopen. Zet koers voor de juiste richting, maar houd rekening met de rest van de spelers!

img_7214 img_7217

Eerlijk is eerlijk, wij hebben dit spel al in de ontwikkelingsfase mogen spelen. Echter is de laatste keer ruim een jaar geleden en we waren benieuwd hoe de eindversie zou zijn. We zijn verrast door het mooie totaalplaatje. Het spel is goed in balans en er zijn diverse manieren om punten binnen te halen. Eenmaal een ronde gespeeld, dan zul je door hebben hoe het verloopt, alleen moet je dan nog de juiste weg naar de overwinning zien te vinden. Wij zijn fan van het spel en zullen het met plezier uitleggen op een spelavond.

2-5 spelers
Light expert
90 minuten

Escape Room The Game

escape-room-2

Soms komen er spellen uit waar je je van afvraagt of ze wel kunnen waarmaken wat de titel belooft. Nu zijn we zelf grote fans van escape rooms en Identity games heeft met hun nieuwe spel zeker onze nieuwsgierigheid gewekt, maar we vroegen ons ook af of het überhaupt mogelijk is om het speciale gevoel wat je normaal gesproken in een afgesloten kamer hebt op tafel te kunnen krijgen. Een beetje sceptisch openden we dan ook de doos na ontvangst.

Allereerst werden we verrast door de “chronodecoder”. Een apparaat wat de tijd bijhoudt, maar ook moet je hier de verschillende gevonden codes invoeren. Voer je een foute code in, wordt je genadeloos afgestraft met een minuut tijdverlies. Verder zitten in de doos vier kamers waaruit je moet ontsnappen. Elke kamer zit netjes gebundeld en bestaat uit meerdere enveloppes en opdrachten en hintkaartjes. Net als in een echte escape room is het de bedoeling dat je binnen het uur ontsnapt door het vinden van en aantal codes.

escape-room-3   

Hoewel het spel aangeraden wordt voor 3 tot 5 spelers, konden wij niet wachten en we hebben het eerste level met 2 spelers gespeeld en eerlijk is eerlijk, Identity games heeft er veel moeite in gestopt om een leukem uitdaging te verzinnen. De verschillende kamers hebben verschillende niveaus. Wij zijn begonnen met de makkelijkste kamer en we hadden een klein kwartiertje over. Dit is toch knap als je bedenkt dat je in een gemiddelde escape room een uur doet over het puzzelen,maar je dan ook nog een hele kamer moet  onderzoeken en overhoop gooien. De puzzels waren zeker niet te makkelijk en hoewel de hints voor ons als mosterd na de maaltijd kwamen, is het erg goed gevonden voor als je vast komt te zitten. Op elk hintkaartje staat een aantal minuten en zodra die op de klok zichtbaar zijn, mag de hint bekeken worden.

Blij verrast waren we ook dat alle spullen van kamer 1 nogmaals te gebruiken zijn. Je kunt het spel dus vaker spelen. Bij andere kamers zijn er wel dingen die gevouwen of verscheurd moeten worden. Als dit van toepassing is, staat er een printicoontje op het betreffende papier en kun je het via de website nog een keer printen, zodat ook deze kamers nogmaals gespeeld kunnen worden.

escape-room-4

Conclusie? Na 1 kamer kunnen wij al zeggen dat we fan zijn. De spanning is zeker aanwezig aan tafel en communicatie is essentieel om verder te kunnen in een level. Uiteraard is er ook van dit spel ook een app te downloaden. Deze app zorgt voor spannende sfeermuziek en als je bent ontsnapt uit de kamer, kun je een leuke selfie in stijl maken. We verheugen ons nu al op de wat moeilijkere kamers die zeker op korte termijn ook op tafel komen. De  uitbreidingen zijn ook al aangekondigd, dus we kunnen nog wel even vooruit met onze chrono decoder.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Escape Room The Game? Er is altijd iemand van ons aanwezig om het spel te helpen opzetten en een korte introductie te houden zodat jullie snel kunnen proberen om te ontsnappen.

 

Splendor

IMG_7581

Wanneer je de doos opent valt 1 ding gelijk op. Er is niet bezuinigd op kwaliteit. De doos is mooi ingedeeld en het materiaal ziet er gelikt uit. Wanneer je de fiches uit de doos neemt, voelt dit aan alsof je pokerfiches in je hand hebt.

Eenmaal uit de doos speelt het ook erg vlot weg. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk 15 punten te halen (of meer) door zoveel mogelijk diamanten te kopen.

Tijdens je beurt mag je één van de volgende drie dingen doen:

  1. fiches pakken (3 verschillende of 2 gelijke fiches)
  2. Een kaart reserveren en een jokerfiche pakken
  3. Een kaart kopen

Hieruit bestaat het hele spel. De kaarten koop je met behulp van de fiches, maar het interessante van het spel is dat je kaarten ook waarde hebben. Staat er een robijn op je kaart, heb je de rest van het spel 1 robijn minder nodig om een nieuwe kaart te kopen en waar je de fiches steeds moet inleveren als je een kaart koopt. Mag je de edelstenen op je kaarten houden en keer op keer inzetten. Zo kan het voorkomen dat je op een gegeven moment helemaal geen fiches meer nodig hebt om een kaart te kopen.

Op een gegeven moment moet je ervoor gaan kiezen om duurdere kaarten te gaan kopen, want deze zijn ook echt punten waard. Of misschien heb je wel zoveel kaarten met edelstenen liggen van vooraf bepaalde kleuren dat je een edele voor je kunt winnen Hier hoef je verder geen actie voor te doen, maar het levert je wel 3 extra punten op.

Onze conclusie: Splendor is een heerlijke filler die je makkelijk tussendoor speelt. Door de korte en snelle acties, speelt het lekker vlot weg en is het ook voor een beginnende speler makkelijk te begrijpen. Toch zit er genoeg diepgang in om ook een veelspeler te kunnen bekoren. Dit in combinatie met de kwaliteit van het spelmateriaal maakt dat het een spel is wat bij ons met grote regelmaat op tafel komt en wij kunnen het dan ook iedereen aanraden.