Spellenclub
Agenda
Bezoekers
Nu online: 1
Totaal: 48964
Agenda QR code

Met Onderstaande  QR code
kun je de spelavonden snel
in je smartphone plaatsen
(2 agenda items t/m juni 2018)

Voor PC of Mac, gebruik de volgende Link

Je kunt ons ook volgen.
RSS
Facebook

13 Clues

13 clues

13 Clues kwamen we vorig jaar in Essen al tegen. Toen waren we al enthousiast door het eenvoudige spelprincipe. Helaas was het spel toen uitverkocht, dus het duurde even voor we hem in de collectie konden toevoegen. Inmiddels is hij al een aantal keer op de spelavond op tafel gekomen en wordt het tijd voor een review.

Als je kijkt naar het thema is 13 Clues niet heel vernieuwend : wie heeft een moord gepleegd op welke locatie en met welk wapen? Hier zijn natuurlijk al meerdere spellen over gemaakt. 13 Clues geeft hier wel een nieuwe draai aan door te zorgen dat iedereen een inspecteur wordt van een andere zaak en je moet dus alleen je eigen moord zien op te lossen.

Hoe wordt het gespeeld? Aan het begin van een spel, krijgt iedereen een kaartenhouder, een zichtscherm, een stuk papier met alle mogelijke verdachten, locaties en wapens, een mapje om dit papier in te bewaren en een loep. De gegevens van jouw moord, worden door jouw rechter buurman bepaald en op jouw kaartenhouder gezet. Deze is voor iedereen zichtbaar, behalve voor jou. Het is vervolgens het doel om door vragen te stellen en eventueel op tafel liggende kaarten te bekijken erachter te komen welke combinatie jij op je houder hebt liggen. Iedereen kan de kaarten van andere spelers zien, dus die informatie kun je wegstrepen. Wat het moeilijker maakt is dat elke speler nog 2 extra kaarten achter zijn scherm heeft staan. Verder zijn de vragen die je mag stellen redelijk beperkt tot: Hoeveel kaarten van een bepaalde kleur zie je?  of hoeveel mannen/vrouwen, binnen-/buitenlocaties of wapens voor veraf of dichtbij. Omdat iedereen nog 2 kaarten heeft staan, is het erg lastig om dingen te kunnen wegstrepen, maar door de antwoorden die anderen krijgen wordt je ook weer een stuk wijzer. Uiteindelijk is het de bedoeling om als eerste de juiste combinatie door te geven om het spel te kunnen winnen.

Aantal spelers: 2-6
Tijd: 30 min

Oordeel:
Het grote voordeel van dit spel dat het met 2 spelers te spelen is, maar ook als je een grotere groep hebt om mee te spelen zit er genoeg materiaal in om tot 6 spelers bezig te houden. Voor elk aantal spelers worden meer of minder kaarten gebruikt zodat de uitdaging altijd net zo groot is. Het duurt even voor je weer aan de beurt bent, maar dat wil niet zeggen dat je niets hoeft te doen. Ook door de vragen die andere spelers stellen of de antwoorden die zij krijgen, kan jij weer wat wijzer worden. Het spel duurt maximaal een half uurtje, dus als je een keer wat tijd over hebt op een spellenavond, dan zou ik hem zeker eens op tafel neerleggen.